ЦЕНТР БЕЗОПЛАТНОЇ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ ІНФОРМУЄ ПРО ІНІЦІАТИВУ УРЯДУ “ВІДПОВІДАЛЬНЕ БАТЬКІВСТВО”

Центр безоплатної правової допомоги інформує про ініціативу Уряду “Відповідальне батьківство”

Нова ініціатива Уряду #ВідповідальнеБатьківство, спрямована на те, щоб українські діти стали більш захищеними, а батьки – відповідальними.

Ініціатива #ВідповідальнеБатьківство: податкова знижка батькам

Одне з нововведень Уряду збільшує перелік підстав для отримання податкової знижки батьками, які оплачують навчання дітей. Тепер батьки можуть зменшити розмір сплачених за навчання коштів завдяки поверненню частини сплаченого податку на доходи фізичних осіб. Наразі орієнтовний розмір податкової знижки складає 18% від фактично сплаченої суми. При цьому, якщо раніше до знижки входила лише оплата в закладах професійної та вищої освіти, то відтепер податкову знижку можна отримати також на оплату навчання дитини в закладах дошкільної, позашкільної та загальної середньої освіти.

Варто зазначити, що право на отримання податкової знижки на навчання мають не всі громадяни України. Приватним підприємцям податкова знижка не надається.

Тож що потрібно зробити батькам, аби отримати знижку?

Щоб скористатися податковою знижкою на навчання, потрібно:

– оплатити навчання та зберегти квитанцію про оплату;

– отримати від роботодавця довідку про доходи за формою №3;

– до 31 грудня поточного року заповнити податкову декларацію про майновий стан та доходи за минулий рік. Отже, щоб отримати компенсацію за оплату навчання за 2018 рік, слід подати декларацію у період з 1 січня до 31 грудня 2019 року;

– подати документи на отримання податкової знижки в ДФС за місцем реєстрації та отримати податкову знижку.

Так, серед необхідних документів – угода, яку ви укладаєте із закладом освіти. У ній має бути зазначено: хто надає послугу, хто її отримує, сума оплати та термін надання послуги. Також для отримання податкової знижки потрібно буде надати платіжні та розрахункові документи за оплату навчання, зокрема копії квитанцій, чеків, платіжних доручень. При цьому, угоди та розрахункові документи, які підтверджують сплату коштів, мають зберігатися протягом трьох років.

Источник: https://censor.net.ua/b3117614

Проконсультуватись щодо пакету документів та звернення до органів фіскальної служби ви можете через контакт-центр Державної фіскальної служби України 0-800-501-007.

Якщо ваші права порушують, дзвоніть на номер “гарячої лінії” цілодобово 0-800-213-103, отримуйте первинну правову допомогу та дізнавайтесь про адреси найближчих  центрів/бюро безоплатної правової допомоги.

Ініціатива #ВідповідальнеБатьківство: послуга “муніципальна няня” у питаннях та відповідях

Постановою Кабінету Міністрів України від 30. 01. 2019 № 68 «Деякі питання надання послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня» визначено Порядок відшкодування послуг з догляду за дитиною до 3 років “муніципальна няня”.

Кому може виплачуватись компенсація послуги «муніципальна няня»?

Отримувачу послуги «муніципальна няня».

В якому розмірі виплачується компенсація?

Розмір допомоги дорівнює  розміру прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років, встановленого на 1 січня відповідного року, за кожну дитину, яку доглядає муніципальна няня. Прожитковий мінімум станом на 01. 04. 2019 складає 1626 грн., отже наразі компенсація за послуги няню становить 1626 грн. на місяць. Але зі збільшенням впродовж року прожиткового мінімуму буде збільшуватись і розмір компенсації.

Куди звертатись?

До органів соціального захисту населення. Це управління/відділи/департаменти соціального захисту населення при місцевих органах влади (виконкомах, райдержадміністраціях).

Які документи потрібно надати для оформлення послуги?

Для отримання вказаної компенсації послуги батьки протягом місяця після укладення договору з нянею, подають місцевому структурному підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем свого проживання заяву та документи/відомості у паперовій або електронній формі, а саме:

– заяву про надання компенсації послуги «муніципальна няня»;

– заяву про перерахування коштів для компенсації послуги «муніципальна няня» із зазначенням рахунка в установі банку;

– копію договору між отримувачем послуги «муніципальна няня» та муніципальною нянею;

– документи, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги «муніципальна няня» (чек, розрахункова квитанція, виписка з банківського рахунка).

До заяви додаються копії:

– свідоцтва про народження дитини;

– паспорта отримувача компенсації послуги «муніципальна няня» з даними про прізвище, ім’я та по батькові, дату його видачі і місце реєстрації;

– документа, що посвідчує проживання на території України (для іноземця та особи без громадянства);

‑ документа про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу та мають про це відмітку в паспорті) отримувача компенсації послуги «муніципальна няня».

Хто може стати муніципальною нянею?

Муніципальною нянею має бути будь-яка фізична особа-підприємець (КВЕД 97.00, КВЕД 88.91) / юридична особа, яка надає послугу з догляду за дітьми (КВЕД 78.20, КВЕД 85.10), крім державних і комунальних закладів дошкільної освіти, та з якою укладено договір про здійснення догляду за дитиною до трьох років.

В який термін здійснюється виплата?

Компенсація виплачується щомісячно за умови подання заявником до 5 числа місяця в управління соціального захисту населення підтверджуючих документів про витрати на оплату послуги з догляду за дитиною «муніципальній няні», а це: чек, розрахункова квитанція, виписка з банківського рахунка
 

Ініціатива #ВідповідальнеБатьківство: допомога багатодітним родинам на дитину до 6 років

З 1 квітня 2019 року в Україні збільшується допомога багатодітним сім’ям. Уряд виплачуватиме батькам на кожну третю і наступну дитину щомісяця 1 700 грн. Виплати здійснюватимуться до тих пір, поки дитині не виповниться 6 років.

Доплата стосується не лише тих, хто народив чи народить дитину цьогоріч. Кожна сім’я, яка має посвідчення багатодітної, має змогу з 1 квітня оформити додаткову допомогу на дитину. Якщо в родині четверо дітей, двом з яких ще немає 6-ти років, держава виплатить на кожну з них по 1 700 грн. Це додатково до щомісячних 860 грн. допомоги при народженні дитини.

В Україні наразі налічується 160 тисяч багатодітних сімей, в яких є діти віком до 6 років. Уряд для підтримки народжуваності в країні планує до кінця року виплатити таким батькам понад 2,4 млрд. грн. фінансової підтримки.

Як отримати виплату❓

– Для того, щоб оформити допомогу на дитину, мамі або татові слід звернутися у найближче відділення/управління соціального захисту населення і написати заяву на отримання грошей.

– При собі також потрібно мати оригінал та копію посвідчення багатодітної сім’ї, без якого оформити допомогу буде неможливо, та свідоцтва про народження дітей.

– Виплати здійснюватимуться через Укрпошту чи уповноважений державою банк на соціальні виплати за вибором сім’ї. Якщо сім’я отримує щомісячну допомогу при народженні, вона може надати реквізити банківської картки, на яку зараховуються 860 грн.

– Навіть якщо дитині 5 років, допомогу варто оформити – за рік держава фінансово підтримає сім’ю, надавши безповоротно 20 400 гривень на третю і кожну наступну дитину.

Для отримання консультації ви можете звернутись до найближчого управління праці та соціального захисту населення або до центру/бюро правової допомоги.

Також ви можете звернутись через портал iGov.org.ua (звернення про надання безоплатної первинної правової допомоги) https://igov.org.ua/service/353/general або знайти готову консультацію в базі Wikilegalaid.gov.uа https://wiki.legalaid.gov.ua/

Якщо ваші права порушують, дзвоніть на номер “гарячої лінії” цілодобово 0 (800) 213 103, отримуйте безоплатну первинну правову допомогу.

У Кривому Розі усі можуть звернутись за юридичною консультацією безкоштовно до державних установ:

–  до Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює за адресою: вул.Качалова, 2 (пл.Володимира Великого), тел. 098-040-83-70;

– до Першого криворізького бюро правової допомоги — вул.Станіслава  Конткевича, 37 (зуп.”Універмаг” Покровський район), тел. 067-276-54-76;

до Другого криворізького бюро правової допомоги — пр.Героїв-підпільників, 1а, тел.097-139-88-57;

– для мещканців житломасиву Інгулець — вул.Каткова, 25, тел.067-118-34-90;

– для мешканців Тернівського району — вул. Ухтомського, 23 –  2-й, 4-й четвер з 9.00 до 12.00 – вул.Ухтомського, 23 (приміщення УПСЗН Тернівський р-н).

Залишити відповідь