Юні дослідники на шляху самоствердження

Швидкий розвиток нових технологій зумовлює  потребу суспільства в людях, які мають нестандартне мислення, які вносять новий зміст у виробниче та соціальне життя, які вміють ставити та вирішувати нові задачі. І саме Мала академія наук об’єднує розумних і талановитих юнаків та дівчат!  Уже 15 рік поспіль на базі Криворізької спеціалізованої школи І – ІІІ ступенів № 118 з поглибленим вивченням української філології відбувся конкурс-захист науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України «Юний філолог».  
 
Даний конкурс – це вагома ланка позашкільної освіти учнівської молоді, яка з року в рік дає можливість обдарованим дітям заявити власним дослідженням про себе.  Участь у філологічних перегонах потребує ґрунтовних знань з базового предмета та глибокого вивчення наукової літератури, неабиякої працьовитості та наполегливості.
Метою конкурсу є  духовний, творчий, інтелектуальний розвиток дітей, виховання їх у дусі патріотизму й демократичних цінностей, створення умов для формування інтелектуального потенціалу нації.
Конкурс-захист науково-дослідницьких робіт передбачає виконання письмових конкурсних завдань,  заочне оцінювання науково-дослідницьких робіт та публічний захист.  Юні дослідники працювали у чотирьох секціях: «Українська мова як мова української нації, основа її  духовної культури, науки, освіти» , « Мова та мовленнєва культура і грамотність» , «Безмежний світ літератури», «Мистецтвознавство та фольклористика».  Важливим на цьому етапі було  дотримання структури роботи,  грамотність і послідовність у розкритті теми, а головне  – власний внесок дослідника та актуальність  теми. Кожна з робіт пройшла перевірку на оригінальність. Кращі науково-дослідницькі роботи визначило компетентне журі, до складу  якого входили  досвідчені вчителі та викладачі вищих навчальних закладів міста. А перші місця вибороли   такі учні:  Бабенко А. (КСШ № 118),  Мартинова С. (КГ № 91),  Маріненко А (КСШ № 41),  Карнаух К. (КСШ № 118),  Нікітченко С. (КСШ № 118),  Ревун О. (КПГ),  Нетреба-Шумлянський А. (КНВК № 35 «ЗОШ –багатопрофільний ліцей «Імпульс»),  Гришко А. (КГ № 95),  Кусенко Д . (КЦМЛ).
 
За оцінкою фахівців,  більшість робіт були виконані на достатньому та високому рівнях,  але отримати перемогу декому  завадила складність обраних тем,  невпевненість під час захисту та низький бал за виконання базового компонента.  Висока культура мовлення конкурсантів, чіткість і грамотність викладення матеріалу, уміння вести дискусію, дотримання регламенту – так відзначило журі виступ учасників.   Захист супроводжувався презентаційними матеріалами.
Переможці І етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України нагороджені дипломами І, ІІ, ІІІ ступеня Управління освіти і науки Криворізької державної адміністрації.
Методист КЗ «Інноваційно-методичний центр» Людмила Данилович  відзначила високий рівень організації заходу.
Вітаємо всіх учасників та наукових керівників із закінченням І етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України, а переможцям бажаємо успіхів на ІІ етапі,  який проходитиме в м. Дніпро.
Пишаємося переможцями та бажаємо їм нових здобутків!

Залишити відповідь