ГЛИБИНА ТИСЯЧОЛІТЬ ПІД ПИЛЬНИМ ОКОМ СУЧАСНОСТІ

З 4 до 8 листопада 2019 року в закладі був організований і проведений вчителями-словесниками «Тиждень української мови». Мета заходу: донести до учнів красу і багатство рідної мови; формувати відчуття краси рідної мови; розвивати мовленнєві здібності учнів; збагачувати словниковий запас; сприяти самореалізації кожного учасника, задіяного у програмі тижня; виховувати любов до рідної мови та розуміння її краси і необхідності для нашого життя; створення емоційно-позитивного мікроклімату.

Під час проведення «Тижня української мови» в закладі були організовані і проведені за­ходи, в яких активну участь взяли педагогічні працівники та учні. Учасники мали змогу поринути у багатющий світ краси і принад рідної української мови, вшанувати пам’ять про видатних діячів нашого народу.

Тиждень розпочався тематичними уроками для учнів 5 – 11 класів «Рідна мова в рідній школі»  (5 – 6 кл),  «Мова наша солов’їна»   (7 – 9 кл), «Збережемо у віках рідну мову» (10 – 11 кл),  у ході яких учні декламували поезії про українську мову, розігрували інсценізацію «Рідна мова», уклали збірку народних прислів’їв про слово та мову, переглянули тематичний відеоролик, створили символічний віночок із слів – прикметників для рідної мови. Шкільна бібліотека гостинно запрошувала на експозицію  «Мова народу – його святиня».  У фойє було організовано   відеоогляд  нових  видань з мовознавства «Українська мова калинова» для учнів 5 – 6 класів.

Завершився тиждень написанням Всеукраїнського диктанту національної єдності. Учні, вчителі та працівники школи  прийшли написати диктант, демонструючи солідарність із тими, хто любить і шанує рідну  мову.  Участь у цій акції для учасників ̶ це дуже відповідальний  крок, тому  що у такий спосіб об᾽єднуються  всі небайдужі навколо українського слова. Це не тільки перевірка знань української мови, але й заохочення до вживання та  популяризації   державної  мови. Цінним є  й те, що диктант писали учні не за призи чи премії, а лише в ім’я ідеї. Тому  благодійний характер такої акції буде постійно збільшувати  аудиторію та географію учасників.

Фінальним заходом тижня став патріотичний квест «Україна різнобарвна». Святково прикрашена актова зала зібрала поціновувачів рідної мови. Учні викладали  рушничок, карту України з народними атрибутами,  декламували вірші та загадували бажання під час падаючої зірки. А мовний реп «Наша мова» у виконанні учнів 9 – В класу зірвав у глядачів  шквал оплесків.  Після урочистостей найпалкіші прихильники української мови зібралися в команди та пройшли  мовознавчими маршрутами. Історія писемності, відгадування фразеологізмів,  таїна слова – ось що зацікавило учасників квесту. Місця командам були визначені, але, звичайно ж, перемогла любов до рідного слова!

Учителі словесники показали нові педагогічні технології, продемонструвати найрізноманітніші форми роботи, які вони використовують у своїй педагогічній праці з метою розвитку креативності учнів. Слід відзначити творчу роботу вчителів української мови та літератури , які доклали багато зусиль, щоб заходи пройшли на належному рівні.

Залишити відповідь