День скорботи і вшанування пам’яті жертв Другої світової війни

Щорічно 22 червня в Україні відзначають День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні. Дату обрано не просто так: 22 червня 1941 року війська нацистської Німеччини без оголошення війни перейшли кордон Радянського Союзу і почали захоплювати території. 

З 2011 року в цей день організовують хвилину мовчання, зупинивши на цей час роботу більшості підприємств і установ. На хвилину також зупиняється рух громадського та приватного транспорту.

Поява дати в Україні

Війна з Німеччиною забрала десятки мільйонів людських життів. Вважається, що Червона Армія втратила 6,3 млн осіб, які загинули і померли від поранень, 555 тис. осіб, померлих від хвороб, загиблих в результаті подій, засуджених до розстрілу (за донесеннями військ, лікувальних установ, військових трибуналів) і 4,5 млн потрапили в полон і пропали безвісти. Жертвами німецьких загарбників ставали не тільки військові, але і ті, хто не ніс ніяких загроз: жінки, діти, хворі та люди похилого віку. Під час війни загинув кожен п’ятий українець.

За окремим планом вбивали пацієнтів неврологічних диспансерів, тяжкохворі.”Трудові” і “робочі” табори, гетто і табори для військовополонених, яких в Україні налічувалося близько 230, стали конвеєрами смерті.

Великою трагедією для мільйонів українців стала примусова депортація з України в Німеччину й інші країни вивезли від 2,4 до 2,8 млн мирних громадян. Ця цифра становила майже 80% від всіх радянських людей, депортованих нацистами.

У 2000 році указом другого президента України Леоніда Кучми на підтримку ініціативи громадських організацій ветеранів війни, праці, Збройних сил і жертв нацистських переслідувань заснований День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни. Ця дата заснована з метою всенародного вшанування пам’яті синів і дочок українського народу, загиблих під час Другої світової війни в 1941-1945 роках, їх подвигу та жертовності.

Як зазначають дату в Україні

У 2011 році Верховна Рада України затвердила обов’язкову хвилину мовчання за загиблими у війні – о 10:00 22 червня.

Кабміну також доручено щороку 22 червня забезпечувати приспущення державного прапору України із чорними стрічками на будинках та спорудах органів та установ державної влади.

Крім того, уряд 22 червня кожного року о 10:00 має забезпечувати хвилину мовчання, зупинивши на цей час роботу в органах державної влади, на підприємствах, в установах та організаціях (крім підприємств, де це не допускається за технологією виробництва), рух громадського та приватного транспорту з подаванням відповідних звукових сигналів. Джерело: https://ua.112.ua

Залишити відповідь